Tkalcovství

Josef Fidler zasvětil více než 20 let svého života ručnímu tkaní a pokračuje ve své tradiční činnosti v Pardubickém kraji. V červnu 2015 přestěhoval celou svou výrobní dílnu do tradičního roubeného domku v areálu památkové rezervace lidové architektury Betlém Hlinsko. Tradici udržuje v typickém originálním prostředí a návštěvníkům nabízí komentované prohlídky s ukázkou tkaní.

Každý produkt vyrobený v dílně Josefa FIDLERA, šátek, šál, pléd nebo kobereček, je jedinečný. Při výrobě jsou respektovány tradiční postupy, know-how, prastará technika tkaní. Materiály, původní postupy, barevné kombinace (černá, zelená, modrá, bílá, fialová, starorůžová) navazují na procesy předků.

Věnuje se obnově výroby ručně tkané žinylky. Tato tkanina se na Hlinecku vyráběla od 90. let 19. století až do roku 1970, kdy byla veškerá výroba zastavena.

HISTORIE A ŽINYLKA
Produkt s označením „Hlinecká kvalita“: • Housenka Hlinecka

Tkalcovské umění bylo na Hlinecku odjakživa tradičním řemeslem. Len, vlna a konopí jsou plodiny nejčastěji používané pro tkaní a jsou v regionu snadno dostupné. Pěstování lnu bylo nedílnou součástí venkovského života. Bylo potřeba vypěstovat dostatečné množství, aby pokrylo potřeby farmy i celé rodiny.

Tkaní v Betlémě de Hlinsko je v České republice i v Evropě jediným tradičním místem výroby žinylky podle patentu z roku 1890. Uchovává památku řemeslného know-how, zaniklého a znovu zprovozněného díky četná díla pana FIDLERA.

Ve 30. letech 20. století na Hlinsku zaměstnávalo housenkové tkaní ještě doma stovky tkalců, 26 podniků a 5 výrobních dílen. Základním materiálem byla juta, šátky a přehozy z bavlny a viskózových vláken. Po roce 1948 byla výroba přeskupena na podnik „PLYŠAN“, od roku 1960 na tkalcovské družstvo „VZOR“.
V 60. letech minulého století továrna vynalezla prototyp nůžek na řezání kobercové tkaniny. V současné době je opět uváděna do provozu, ale pouze jako výstavní místnost. Jemná žinylková látka se stříhá nůžkami.
V 50. letech minulého století se výroba žinylkových šátků a přehozů zastavila. Výroba koberců, dek, polštářů a nástěnných obrazů byla zastavena v 70. letech 20. století.

Město Hlinsko je mezinárodně uznáváno díky produkci housenky vyvážené do celého světa.

Tkalcovská dílna v Betlémě na podzim 2015 obnovila tradiční výrobu žinylky a vyrábí na ručních stavech, ale i na historickém stavu zapůjčeném z Muzea Hlinsko (k tkaní žinylky se používalo v 36. letech 19. století).

Chcete-li utkat předmět žinylkovou přízí, musíte si nejprve připravit žinylkovou látku, nastříhat ji na proužky a poté proužky otočit na kolovrátku. Spirálové šňůry jsou stočené. Poté začíná tkaní této žinylkové příze na řetízku připraveném na stavu. Po tkaní se třásně svážou, výrobek se umyje, suší a česá. Silnější předměty se vloží pod páru. Výroba šátku vyžaduje dva celé dny práce.

TECHNIKA TKANÍ

Proces tkaní na stavu: Hlinecké tkaniny se vyrábí z lněných a bavlněných přízí. Nitě jsou navinuty na tkalcovském stavu. Délka osnovních nití závisí na počtu navinutých kolíčků. Příprava řetězu je dlouhá operace a doporučuje se dělat závity co nejdelší. Nitě se navíjejí se stejným napětím na kotníky, čímž dochází k zasahování řetězu do horní a spodní části snovacího stroje. Tento kříž určuje přesné pořadí závitů. Po navinutí potřebných nití se spojí a uvážou vedle kolíčků, pruty se zasunou do křížků a osnovu lze přiblížit ke stavu. Poté můžete připravit tkalcovský stav.
Řetízek se navíjí na nosník směrem k prsnímu válečku. Nejprve musíte na obě strany stavu navléknout nit, abyste mohli křížem zavázat, a poté do připravených nití vložit hůlky. Nový řetízek je pak nutné svázat se zbytkem předchozího řetízku, přičemž je třeba zachovat stejný počet nití a stejnou šířku. Encroix zajišťuje pořadí vláken.
Po uvázání celého řetězu je možné snovací zařízení sundat a osnovní nitě je pak nutné navíjet česáním. Jakmile jsou příze zcela navinuty, jejich konce se přivážou na roli látky, aby se začalo tkát jen několik centimetrů látky, aby navinuté nitě zůstaly napnuté.
Všechny tyto práce musí být provedeny s péčí a přesností, protože pohodlí a úspěch tkaní velmi závisí na této předběžné práci. Jakmile je látka hotová, musí se sundat ze stavu, zauzlit třásně, vyprat, vyžehlit a šátky jsou připraveny uspokojit zákazníky.

PRODUKTY
Sortiment výrobků tkaných v dílně pana Fidlera zahrnuje také bavlněné nebo akrylové šátky a kapesníčky, hlinecké plátno jako ubrusy, prostírání a utěrky různých velikostí, vše ručně tkané. Kolekce „Šátky z Hlinska“ (Hlinecké Šaly) zahrnuje především tradiční vzory a barvy typické pro Hlinsko. Pracuje s bavlněnými a lněnými přízemi, včetně lnu, který si sám pěstuje.

Pan Fidler prodává své žinylkové předměty na veletrzích a trzích v Hlinsku, Veselém Kopci či jiných trzích v ČR. Výrobky je možné objednat také online, přes její webové stránky, telefonicky nebo ještě lépe přímo z tkalcovské dílny v Betlémě – Hlinsko.

Chcete-li navštívit nebo získat více informací o výrobě a nákupu produktů, kontaktujte nás.